Авто з рук: як не стати жертвою афери

23.02.2016 р. в 07:14, expres

Купуючи вживаний транспортний засіб, можна втратити не тільки власні заощадження, а й машину.

Шість підроблених свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, у чотирьох автомобілях змінено номери кузова та двигуна. А ще - півдесятка переданих незаконним шляхом автівок з окупованих територій України. Такі факти лише за місяць роботи зафіксували експерти в одному місті.

Ці автомобілі – нелегальні. За деякими тягнеться кримінальне минуле. Як не наразитися на неприємності, купуючи автівку з рук?

-– За два роки, відколи були скасовані обов’язкові огляди транспортних засобів та дослідження документів експертами при реєстрації, в Україні завелося дуже багато нелегальних автомобілів. Останнім часом з’явилися "віджаті" автівки з

анексованого Криму та окупованих територій Донбасу, – каже фахівець науково-дослідного екпертно-криміналістичного центру при УМВС у Хмельницькій області, начальник сектора комплексного дослідження транспортних засобів та документів, що їх супроводжують, Роман Богуш. – Купуючи такий транспортний засіб на авторинках, інтернет-ресурсах, за оголошеннями в газетах, автолюбителі ризикують втратити не тільки власні заощадження та машину, а й надовго позбутися спокою, нерідко поплатитися здоров’ям. Щоб уникнути таких ситуацій, краще перед реєстрацією зробити експертизу.

– Хто проводить таку експертизу вживаного автомобіля, і в яку суму це обійдеться?

– З початку нинішнього року експертизу запроваджено в усіх сервісних центрах (колишніх МРЕВ. - Авт.) при реєстрації автомобілів. Її проводять за двома напрямами. Перший - обов’язковий і безплатний. Під час огляду фахівці звіряють марку, колір, номери агрегатів автомобіля із даними, зазначеними в документах, які подає власник на реєстрацію. Якщо ж майбутній власник автівки хоче провести детальну перевірку, то за це потрібно платити. Дослідження іномарок обійдеться майже у 200, а вітчизняних машин – трохи більше як у півтора сотні гривень. Кошти

невеликі, але будете впевнені, що ваш автомобіль - "чистий", не перебуває в розшуку, під арештом чи в кредитній заставі. До того ж, експерти з’ясують рік випуску, тип транспортного засобу, визначать його залишкову вартість, об’єм двигуна, перевірять документи та їх реквізити, звірять номери двигуна, шасі й кузова.

– Як довго триває дослідження?

– Це залежить від транспортного засобу. На одному можуть бути два-три об’єкти. До прикладу, звірка основного номера кузова, двигуна і шасі з документами. А на деяких автомобілях досліджується до 24-х параметрів. Інколи доводиться надсилати запити на заводи-виробники, щоб з’ясувати, наскільки змінилася комплектаціявідз дня випуску до теперішнього часу. У наших фахівців для цього є всі необхідні засоби. Дослідження може тривати від 15 хвилин до кількох діб. Якщо експерти виявляють якусь невідповідність – справу передають правоохоронцям. А коли все гаразд, вам видадуть довідку, з якою можете реєструвати автомобіль і їздити спокійно.

– Які порушення найчастіше доводиться виявляти?

– Щоб не витрачати зайвих коштів, автомобілісти вдаються до всіляких хитрощів – підробляють техпаспорти, перебивають номери агрегатів або зафарбовують їх і наносять нові, переварюють частини рам. Особливо поширено це на нерозмитнених іномарках. Дуже багато з’явилося двійників і трійників – однакової марки, кольору з ідентичними державними номерними знаками і технічними паспортами. Вони трапляються не тільки серед престижних закордонних автівок, а й серед дешевих вітчизняних.

Деякі спритники у свої шахрайські схеми втягують навіть іноземців. Купують у них застраховані автомобілі, ввозять в

Україну, легалізують і продають. Тим часом колишні власники звертаються в поліцію своєї країни із заявою про викрадення та отримують компенсацію від страхової компанії. Машину оголошують у міжнародний розшук. Людина, яка, нічого не підозрюючи, придбала такий автомобіль, їздитиме ним два-три місяці – доки не потрапить у поле зору правоохоронців.

Цікаві автомобільні публікації

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками При эксплуатации автомобиля одним из важных аспектов безопасности и производительности являются шины и диски. Эти два элемента несут на себе ответственность за сцепление с дорогой и комфорт вождения. При выборе шин необходимо обращать внимание на их тип, размер, сезонность и индексы нагрузки и скорости
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать Самое основное преимущество услуг по выкупу авто компаниями - это скорость продажи, при том, что владелец авто может получить за машину 95-97% от рыночной стоимости.
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие Chevrolet или Daewoo Lanos, который стал классикой своего сегмента, предлагает владельцам уникальную возможность дополнить свой автомобиль разнообразными аксессуарами и комплектующими. Существует несколько важных элементов, которые могут сделать ваш Ланос еще более стильным и функциональным – какие же?
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників У світі постійно змінюються обставини, і іноді власники автомобілів знаходяться в ситуаціях, коли терміновий викуп стає єдиним виходом. У цьому контексті велику популярність отримав викуп авто в Києві. Однією з провідних компаній у цьому напрямку є "AvtoPride", яка пропонує широкий спектр послуг для власників транспортних засобів.
Новый Toyota Hilux: совершенство в каждой детали Toyota Hilux - икона надежности и мощи в мире пикапов. Тойота Хайлюкс от Сити Плаза продолжает легенду, предлагая выдающуюся производительность, внедорожные возможности и стильный дизайн.
Еволюція автомобільних двигунів: від перших бензинових до сучасних електричних систем Перші двигуни ДВС були з одним циліндром і, щоб зробити силовий агрегат потужнішим, доводилось збільшувати об'єм циліндра. Згодом стали досягати більшої потужності шляхом збільшенням кількості циліндрів.
Виды боковых зеркал Хороший обзор и безопасность во время езды или парковки — ключевые параметры, которые дают боковые зеркала. Более того, законодательно автомобиль не может ездить по дорогах общего пользования без этих комплектующих или с разбитым зеркальным полотном.
Амортизаторы для надежной дорожной уверенности от УКР ПАРТС Работоспособные амортизаторы автомобиля играют ключевую роль в обеспечении комфорта и безопасности во время движения. Автомобиль подвергается воздействию разнонаправленных сил, которые могут повлиять на его управляемость и стабильность.
Ще більший та потужніший: чим здивує оновлений пікап Mitsubishi L200? Нещодавно у Таїланді відбулась презентація шостого покоління легендарного пікапа L200. Він збудований на новій рамі, має сучасніший салон та потужніший двигун.
Автомобільний газ: «задують» чи «надують»? Експерти перевірили якість блакитного палива на АЗС.
Японські чи китайські мотоцикли Мотоцикли – транспорт впевнених у собі людей, що цінують свободу, відчуття польоту та швидкість. Надійні «залізні друзі» є у багатьох випадках незамінними, і реальність така, що не лише байкери, але й пересічні водії постають перед потребою придбати техніку, яка служитиме довго і якісно. І при цьому коштуватиме порівняно недорого – адже економічної кризи в країні оминути не вдається нікому.
Когда менять воздушный фильтр Фильтрующие элементы – детали, отвечающие за защиту и нормальное функционирование ДВС.

Більше новин