Як правильно розмитнити автомобіль за новим законом про зменшення акцизу

13.08.2016 р. в 11:25, groza-news

Першого серпня набув чинності Закон України «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» №1389-VIII, більше відомий як #законопроект3251.

Відповідно до цього Закону тимчасово, до 31 грудня 2018 року, встановлені знижені ставки акцизного податку на легкові автомобілі, що були у вжитку. При цьому необхідно зазначити, шо Законом встановлені певні умови застосування знижених ставок акцизів та обмеження щодо розмитнених таким чином автомобілів.

Як повідомив начальник Львівської митниці ДФС, вже із першого дня дії Закону почалося оформлення автомобілів по нових ставках акцизного збору і наразі спостерігається позитивна динаміка росту кількості імпорту автомобілів, які підпадають під його дію. За інформацією відділу митного оформлення, громадськість досить активно цікавиться умовами застосування Закону, при цьому суттєвих перешкод під час оформлення імпорту транспортних засобів немає. Звичайно, інколи не обходиться без окремих непорозумінь, тому для їх усунення та сприяння ввезення в Україну транспортних засобів по нових ставках акцизного збору надаємо наступні матеріали-роз’яснення, отриманні у органах ДФС.

Отож, громадянам України дозволяється ввезення за зниженими ставками акцизного податку в Україну не більше одного легкового автомобіля, який виготовлений не раніше 1 січня 2010 року та відповідає екологічним нормам «Євро-5», при цьому ввезення такого транспортного засобу може здійснюватись одноразово протягом календарного року двома категоріями осіб:

– які ввозять легкові автомобілі для власного використання;

– які ввозять легкові автомобілі на користь інших осіб.

Законом №1389-VIII визначено, що у випадку відчуження (продажу) транспортних засобів, які були імпортовані із застосуванням знижених ставок акцизного податку, протягом 365 днів з дня їх реєстрації, платник податку зобов’язаний сплатити акцизний податок за такі транспортні засоби за повними ставками, які встановлені статтею 215 Податкового Кодексу.

Також нормами Закону №1389-VIII встановлено, що знижені ставки акцизного податку не застосовуються, якщо легкові автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

На сьогоднішній день Митним кодексом України чітко визначено, що документами, що підтверджують країну походження товару, є сертифікат про походження товару, засвідчена декларація про походження товару, декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару.

Враховуючи наведене вище, громадянин України, який виявив бажання купити автомобіль, повинен визначитися із наступними аспектами ввезення транспортного засобу:

1. Чи самостійно він буде ввозити автомобіль, чи скористається послугами на підставі договорами купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду. Простими словами – чи поїде за автомобілем особисто, чи скористається послугами по «пригону» такого автомобіля. Також хотілося би зазначити, що необов’язково їхати купувати автомобіль кудись вглиб Європи – ви можете купити автомобіль, який уже доставлений у прикордоння. Очевидно, що у такому випадку вартість його буде очевидно дещо більша, проте це позбавляє усіх клопотів, пов’язаних із вибором, оформленням умови купівлі-продажу та доставкою автомобіля. Також існує варіант «пригону» автомобіля за договором чи по дорученню безпосередньо в Україну (для тих, в кого немає можливості поїхати за автомобілем особисто). Тут вибір кожен повинен зробити для себе особисто.

2. Варіант ввезення транспортного засобу на Україну: або попередня сплата коштів на регіональній митниці за місцем реєстрації, або безпосередньо у пункті пропуску через митний кордон України при ввезенні автомобіля (цю суму потрібно в останньому випадку мати з собою, що є досить незручно). Тим, хто ніколи не мав справи із розмитненням автомобілів, можемо порекомендувати звернутися до митного брокера ще до поїздки за автомобілем, який зможе як порахувати попередньо вартість розмитнення, так і перевірити походження автомобіля не з країни-агресора (щоб не було неприємної несподіванки вже під час його розмитнення), внести згодом заставу на митниці від вашого імені для імпорту, а також допомогти з оформленням усіх документів. Звичайно, послуги митних брокерів не безкоштовні, їх вартість потрібно уточняти.

3. Оформлення документів на ввезення автомобіля. До цих документів належать реєстраційні документи на транспортний засіб, договір купівлі- продажу, а також для застосування знижених ставок акцизного податку в обов’язковому порядку необхідне підтвердження країни походження автомобіля. Таким підтвердженням може бути:

а) сертифікат про походження товару – документ, який однозначно свідчить про країну походження товару і виданий компетентним органом даної країни або країни вивезення;

б) засвідчена декларація про походження товару – декларація про походження товару, засвідчена державною організацією або компетентним органом, наділеним відповідними повноваженнями;

в) декларація про походження товару – письмова заява про країну походження товару, зроблена у зв’язку з вивезенням товару виробником, продавцем, експортером (постачальником) або іншою компетентною особою на комерційному рахунку чи будь-якому іншому документі, який стосується товару;

г) сертифікат про регіональне найменування товару – це документ, який підтверджує, що товари відповідають визначенню, характерному для відповідного регіону країни, та виданий компетентним органом відповідно до законодавства країни вивезення товару.

Як приклад документів, які слугують підтвердженням країни походження документів, можуть бути сертифікат походження або заява продавця у договорі купівлі-продажу (рахунку-фактурі) про походження автомобіля, який завірений нотаріально.

Таким чином, сертифікат про походження товару є одним із можливих варіантів підтверджень країни походження, та не виключним і не обов’язковим! А інформація про те, що обов’язковим є сертифікат походження із торгово-промислової палати країни, в якій виготовлений автомобіль, не відповідає дійсності. Довідково також хотілось би зазначити, що в разі потреби сертифікат про походження товару можна виготовити не лише у країні походження товару, а навіть у Польщі. Фірми, які уповноважені видавати такі документи, існують і в прикордонних містах, і ціна таких послуг дуже лояльна. Також у деяких випадках сертифікат можна замовити поштою. Відповідно, проблем із підтвердженням походження товару (автомобіля) бути не повинно.

Важливо, що у разі, якщо в документах про походження товару є розбіжності у відомостях про країну походження товару, особа має право надати органу доходів і зборів для підтвердження відомостей про заявлену країну походження товару додаткові відомості.

Додатковими відомостями про країну походження товару є відомості, що містяться в товарних накладних, пакувальних листах, відвантажувальних специфікаціях, сертифікатах (відповідності, якості, фітосанітарних, ветеринарних тощо), митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, висновках-експертизах відповідних органів, інших матеріалах, що можуть бути використані для підтвердження країни походження товару, ідентифікаційному номері (VIN-коді).

Особливістю під час здійснення митного оформлення автомобіля є те, що у митній декларації потрібно зазначати код пільги з оподаткування акцизним податком «172», а у графі 44 митної декларації – підстави для пільгового оподаткування.

Підкреслюємо, що вся вищенаведена інформація стосується як юридичних, так і фізичних осіб, які на рівних умовах мають можливість імпортувати легковий автомобіль для власного користування за зниженими ставками акцизного податку, при цьому необхідно дотримуватись умов, визначених Законом №1389-VIII.

Також, як інформує Львівська митниця ДФС, громадяни до моменту покупки автомобіля можуть звернутись до підрозділу Львівської митниці ДФС, який здійснює оформлення транспортних засобів, для отримання будь-якої консультації щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України, щоденно з 9-00 до 18-00, контактні телефони 232-85-72, 232-81-91.

Цікаві автомобільні публікації

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками При эксплуатации автомобиля одним из важных аспектов безопасности и производительности являются шины и диски. Эти два элемента несут на себе ответственность за сцепление с дорогой и комфорт вождения. При выборе шин необходимо обращать внимание на их тип, размер, сезонность и индексы нагрузки и скорости
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать Самое основное преимущество услуг по выкупу авто компаниями - это скорость продажи, при том, что владелец авто может получить за машину 95-97% от рыночной стоимости.
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие Chevrolet или Daewoo Lanos, который стал классикой своего сегмента, предлагает владельцам уникальную возможность дополнить свой автомобиль разнообразными аксессуарами и комплектующими. Существует несколько важных элементов, которые могут сделать ваш Ланос еще более стильным и функциональным – какие же?
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників У світі постійно змінюються обставини, і іноді власники автомобілів знаходяться в ситуаціях, коли терміновий викуп стає єдиним виходом. У цьому контексті велику популярність отримав викуп авто в Києві. Однією з провідних компаній у цьому напрямку є "AvtoPride", яка пропонує широкий спектр послуг для власників транспортних засобів.
Новый Toyota Hilux: совершенство в каждой детали Toyota Hilux - икона надежности и мощи в мире пикапов. Тойота Хайлюкс от Сити Плаза продолжает легенду, предлагая выдающуюся производительность, внедорожные возможности и стильный дизайн.
Еволюція автомобільних двигунів: від перших бензинових до сучасних електричних систем Перші двигуни ДВС були з одним циліндром і, щоб зробити силовий агрегат потужнішим, доводилось збільшувати об'єм циліндра. Згодом стали досягати більшої потужності шляхом збільшенням кількості циліндрів.
Виды боковых зеркал Хороший обзор и безопасность во время езды или парковки — ключевые параметры, которые дают боковые зеркала. Более того, законодательно автомобиль не может ездить по дорогах общего пользования без этих комплектующих или с разбитым зеркальным полотном.
Амортизаторы для надежной дорожной уверенности от УКР ПАРТС Работоспособные амортизаторы автомобиля играют ключевую роль в обеспечении комфорта и безопасности во время движения. Автомобиль подвергается воздействию разнонаправленных сил, которые могут повлиять на его управляемость и стабильность.
Ще більший та потужніший: чим здивує оновлений пікап Mitsubishi L200? Нещодавно у Таїланді відбулась презентація шостого покоління легендарного пікапа L200. Він збудований на новій рамі, має сучасніший салон та потужніший двигун.
Автомобільний газ: «задують» чи «надують»? Експерти перевірили якість блакитного палива на АЗС.
Японські чи китайські мотоцикли Мотоцикли – транспорт впевнених у собі людей, що цінують свободу, відчуття польоту та швидкість. Надійні «залізні друзі» є у багатьох випадках незамінними, і реальність така, що не лише байкери, але й пересічні водії постають перед потребою придбати техніку, яка служитиме довго і якісно. І при цьому коштуватиме порівняно недорого – адже економічної кризи в країні оминути не вдається нікому.
Когда менять воздушный фильтр Фильтрующие элементы – детали, отвечающие за защиту и нормальное функционирование ДВС.

Більше новин