Як стати власником недорогого авто

25.07.2018 р. в 23:30, hromadske.ua

Загальний парк легкових авто в Україні, за даними аналітичної групи, перевищує 9,1 мільйонів автомобілів, а на 1 тисячу українців припадає понад 200 власників авто.

Як і в усьому світі, покупці автівок, які мріють пересісти з громадського транспорту за кермо власного авто, і бажають зробити це за найменшу ціну, орієнтуються на сегмент уживаних автомобілів. Україна — не виняток.

Існує три найпоширеніші способи купівлі недорогих авто: придбання уживаного автомобіля української реєстрації, автівки з американських страхових аукціонів або ж «євробляхи» на іноземних номерах.

Українська автівка

Експерти кажуть — придбати вживаний автомобіль з українською реєстрацією і переоформити його на нового власника в Україні можна протягом доби. Покупець зазвичай може віч-на-віч поспілкуватися з власником, дізнатися все про технічний стан й історію обслуговування автомобіля. Утім, далеко не всій технічній інформації, яку надають продавці авто, варто вірити.

«Накрутити показники пробігу на автомобілі простіше простого. І це роблять абсолютно всі: і перекупники, і господарі авто. Шукати автомобіль з реальним пробігом, а надто у великих містах — все одно, що шукати голку в копиці сіна», — каже торговець автомобілями Євген Ємельянов.

Недобросовісні продавці можуть не повідомити про виявлені недоліки, водночас завищити ціну. Об'єктивнішу картину можна отримати, звернувшись до спеціалізованих компаній, які професійно займаються обслуговуванням операцій з авто на вторинному ринку. Купуючи уживану машину, необхідно перевірити її технічний стан на СТО, а також з'ясувати всі нюанси юридичної історії й питання власності.

Вартість уживаних автівок з українською реєстрацією знижується в залежності від віку. Авто віком 3-5 років з пробігом 50 тисяч кілометрів обійдеться на третину дешевше, порівняно з новим. Віком 5-7 років з пробігом 100 тисяч — дешевша наполовину, а віком понад 10 років з пробігом 200 тисяч кілометрів можна придбати дешевше й на 80%. Водночас розмитнення і сплата акцизу за авто з вторинного ринку не знадобляться.

Аукціонні авто

Однак на українському ринку уживаних автомобілів машини з українською реєстрацією програють у ціні не лише «євробляхам», а й автівкам, придбаним на заокеанських аукціонах. Вони дешевші у в середньому на 20-30%.

Невисока ціна придбаних у США на аукціонах страхових компаній автівок має просте пояснення: такі машини потрапляли в ДТП, це може бути також «потопельник» або авто, яке викрадали. Через високу вартість послуг СТО в Америці чимало битих авто там не ремонтують, а продають на аукціонах за ціною настільки малою, що автомобілі вигідно везти через океан і ремонтувати тут.

«В Україні ремонт обійдеться не 9800, а близько 2000 доларів. Тобто приблизно чверть, а то й п'яту частину тієї суми, яку визначила американська страхова компанія. Автомобіль, який в Україні коштує 17 тисяч доларів, якщо його завезти з Америки, може коштувати 12», — каже виконавчий директор компанії «Євро Авто Ліга» Ілля Радько-Гогінава.

Клієнтам, що купують недорогі пошкоджені автівки в США, доводиться оплачувати не лише їхню вартість і послуги посередників, а й транспортування до України, розмитнення та подальший ремонт. Водночас чекати на своє авто їм доводиться декілька місяців.

Биту автівку вигідно купувати через аукціон, якщо сума витрат на неї перевищує 10 тисяч доларів. При купівлі аукціонного авто економія коштів, порівняно із вторинним ринком, може становити від 2 до 10 тисяч доларів.

Утім, загальні витрати покупців на одну й ту ж марку можуть дуже варіюватися залежно від характеру пошкоджень (від яких залежить вартість ремонту), зростання стартової ціни під час аукціону та інших чинників.

Заразом автомобільні експерти попереджають, що покупці заокеанських автівок не завжди мають справу з добросовісними продавцями, аукціонними майданчиками й агентами-посередниками.

«Для тих, хто жодного разу не купував автомобіль на аукціоні, ризиків є величезна кількість. Наприклад, купівля некомплектного автомобіля. На фотографіях він виглядатиме цілим, а через декілька митниць припливе сюди в напіврозібраному вигляді», — пояснює головний редактор сайту Autogeek Євген Муджирі. Тим, хто бажає привезти в Україну автомобіль з американського аукціону, автоексперт рекомендує користуватися лише перевіреними аукціонними майданчиками. А за посередницькими послугами звертатися до людей, що займаються цим професійно й уже мають хорошу репутацію.

Експерти рекомендують не економити на супутніх послугах страхових брокерів, перевірках комплектності й технічного стану аукціонних авто. Адже непередбачені витрати через невиявлені дефекти і некомплектність можуть бути значно більшими.

Автівки на єврономерах

Ще дешевше можна придбати машину на іноземних номерах — «євробляхах».

«Євробляхи» однозначно дешевші — вони не розмитнюються. Тобто не потрібно сплачувати мито —10% від вартості авто. Не потрібно сплачувати ПДВ — 20%. Усі ці суми роблять суттєво дорожчими автомобілі, які завозяться в Україну офіційно», — стверджує Євген Муджирі.

За даними голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, 1 травня 2018 року в Україні перебувало понад 315 тисяч авто, зареєстрованих в інших державах і ввезених в Україну в режимі транзиту або тимчасового ввезення. Майже половина — з порушенням терміну перебування.

Один із сотень тисяч українських власників «євроблях» — мешканець Ірпеня Микола Малуха. Щоб вкластися в обмежений бюджет, він вирішив придбати авто на іноземних номерах. Машину допомогли знайти й оформити посередники. За своєю Audi Микола мусив їхати до Литви. Водночас розмитнювати «євробляху» в Україні та сплачувати за неї тисячі доларів акцизу Миколі не довелося.

«В Україні ціна такого авто може сягати 8-9 тисяч доларів з усіма витратами. Для нас це завеликі гроші. Нам автівка обійшлася десь у 3400 доларів. Усе ж таки краще купити 15-річну Audi, ніж 8-річний Ланос за ті ж самі гроші», — каже Микола.

Щоправда право власності на куплене авто належить не українцю, а литовській компанії. Розмитнити або продати машину в Україні Микола не може і користується нею лише на підставі довіреності. У такому ж становищі сотні тисяч українських власників авто на іноземних номерах.

«По суті ви не купуєте машину. Ви купуєте можливість на ній їздити. Ви не маєте документів на володіння цим автомобілем. Ви можете продати його так само комусь, хто повірить вам на слово і погодиться заплатити лише за можливість їздити на цій машині», — попереджає Євген Муджирі.

Українські водії нарікають: чимало автівок на іноземних номерах потрапляють в Україну в незадовільному технічному стані, належним чином не обслуговуються й спричиняють ДТП.

За даними Нацполіції, у 2017 році в Україні сталося понад 10 тисяч аварій за участі авто з іноземною реєстрацією, або 6% усіх ДТП в Україні. У першому кварталі 2018 року ця цифра збільшилася до 8,5%. Заразом поліси обов'язкового страхування придбали лише 198 тисяч із 315 тисяч власників таких авто.

Цікаві автомобільні публікації

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками При эксплуатации автомобиля одним из важных аспектов безопасности и производительности являются шины и диски. Эти два элемента несут на себе ответственность за сцепление с дорогой и комфорт вождения. При выборе шин необходимо обращать внимание на их тип, размер, сезонность и индексы нагрузки и скорости
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать Самое основное преимущество услуг по выкупу авто компаниями - это скорость продажи, при том, что владелец авто может получить за машину 95-97% от рыночной стоимости.
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие Chevrolet или Daewoo Lanos, который стал классикой своего сегмента, предлагает владельцам уникальную возможность дополнить свой автомобиль разнообразными аксессуарами и комплектующими. Существует несколько важных элементов, которые могут сделать ваш Ланос еще более стильным и функциональным – какие же?
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників У світі постійно змінюються обставини, і іноді власники автомобілів знаходяться в ситуаціях, коли терміновий викуп стає єдиним виходом. У цьому контексті велику популярність отримав викуп авто в Києві. Однією з провідних компаній у цьому напрямку є "AvtoPride", яка пропонує широкий спектр послуг для власників транспортних засобів.
Новый Toyota Hilux: совершенство в каждой детали Toyota Hilux - икона надежности и мощи в мире пикапов. Тойота Хайлюкс от Сити Плаза продолжает легенду, предлагая выдающуюся производительность, внедорожные возможности и стильный дизайн.
Еволюція автомобільних двигунів: від перших бензинових до сучасних електричних систем Перші двигуни ДВС були з одним циліндром і, щоб зробити силовий агрегат потужнішим, доводилось збільшувати об'єм циліндра. Згодом стали досягати більшої потужності шляхом збільшенням кількості циліндрів.
Виды боковых зеркал Хороший обзор и безопасность во время езды или парковки — ключевые параметры, которые дают боковые зеркала. Более того, законодательно автомобиль не может ездить по дорогах общего пользования без этих комплектующих или с разбитым зеркальным полотном.
Амортизаторы для надежной дорожной уверенности от УКР ПАРТС Работоспособные амортизаторы автомобиля играют ключевую роль в обеспечении комфорта и безопасности во время движения. Автомобиль подвергается воздействию разнонаправленных сил, которые могут повлиять на его управляемость и стабильность.
Ще більший та потужніший: чим здивує оновлений пікап Mitsubishi L200? Нещодавно у Таїланді відбулась презентація шостого покоління легендарного пікапа L200. Він збудований на новій рамі, має сучасніший салон та потужніший двигун.
Автомобільний газ: «задують» чи «надують»? Експерти перевірили якість блакитного палива на АЗС.
Японські чи китайські мотоцикли Мотоцикли – транспорт впевнених у собі людей, що цінують свободу, відчуття польоту та швидкість. Надійні «залізні друзі» є у багатьох випадках незамінними, і реальність така, що не лише байкери, але й пересічні водії постають перед потребою придбати техніку, яка служитиме довго і якісно. І при цьому коштуватиме порівняно недорого – адже економічної кризи в країні оминути не вдається нікому.
Когда менять воздушный фильтр Фильтрующие элементы – детали, отвечающие за защиту и нормальное функционирование ДВС.

Більше новин