Що робити якщо замерз замок в дверях авто

Що робити якщо замерз замок в дверях авто

01.02.2023 р. в 11:11, «AvtoVod»

Залишаючи зимою автомобіль на відкритій стоянці, автовласник має бути готовим до будь-якої екстремальної ситуації. Одна з них – це примерзлі дверцята машини. Проблема ця досить поширена і найбільш образливим є те, що трапляється вона, як завжди, у найнепідходящий момент.

На перший погляд, у замерзлому замку нічого страшного немає, однак, кожної зими працівникам СТО доводиться лагодити зламані замки та пошкоджені дверцята автомобілів. Як уникнути такої ситуації, поговоримо у матеріалі далі.

Як відкрити двері в авто

Слід розуміти, що автомобільний замок та ущільнювачі дверей примерзають через воду, яка в них потрапляє. Через сильний мороз вона перетворюється на лід, розширюється в об'ємі та блокує усі частини замка, які рухаються. Чим більше води і чим вище мороз, тим складніше буде відкрити дверцята машини. Однак, зневірюватися та відразу вдаватися до радикальних методів не треба.

Перш за все треба перевірити пасажирські дверцята та багажник. Не виключено, що вони примерзли не так сильно і дадуть можливість потрапити всередину авто. Далі потрібно буде включити піч і прогріти машину, щоб двері відтанули. Якщо такої можливості мороз не залишив, можна скористатись наступними порадами.

  • Натиснути на двері. Тиснути на двері потрібно з великим зусиллям, спершись на що-небудь. Під силою тиску лід, що перешкоджає відкриттю дверей, може розтопитись або пошкодитись.
  • Нагріти ключ. Ця порада стосується лише тих ключів, у які не вбудований чіп, що відключає іммобілайзер. Окрім того, слід пам'ятати про пластикові елементи ключа. Ключ нагрівають за допомогою запальнички і вставляють в отвір замка.
  • Застосувати антиобліднювач. Цей засіб продається у багатьох автомагазинах. Він запобігає обмерзанню та замерзанню автомобільних замків. Засобом можна обробляти замки та двері. Він допомагає і тоді, коли замерзання вже сталося.
  • Придбати брелок для розморожування замків. Такий пристрій складається з жала, яке висувається і нагрівається. Замок розморожується дуже швидко, однак такий брелок важкий, працює на батарейках і через відсутність блокування може спрацювати в кишені чи сумці.
  • Скористайтись рідким ключем. Так називаються спеціальні рідини, що дозволяють швидко розтопити лід та відкрити замок. Засіб заливається в замкову щілину і діє миттєво. Данний спосіб вважається найбільш безпечним та розумним. Придбати такі рідини можна в спеціалізованих магазинах.

Принцип дії авторозморожувачів

Сучасні виробники пропонують водіям достатньо широкий асортимент авторозморожувачів. Основою більшості з них є спирт. Це може бути метанол, ізопропанол і т.д. Спирт не замерзає та має високу приникаючу здатність. Крім того, виділяючи в процесі реакції теплову енергію, він швидко руйнує шар льоду, яким, як правило, вкриваються внутрішні деталі замка.

Чимало розморожувачів мають у складі силікон або тефлон. Ці речовини є водовідштовхувальними та змащують деталі, на які потрапляє волога. Деякі виробники додають до своїх засобів ще й масло, яке теж сприяє змащенню внутрішніх деталей запірного механізму.

Розморожувачі є у флаконах з носиком-крапельницею та спреї. В осінньо-зимовий період фахівці радять їх постійно мати під рукою. Тримати такі засоби краще не в бардачку автомобіля, а в кишені, сумці або іншому зручному місці, адже замок багажника також може виявитися заблокованим.

Розморожувачами, які містять тефлон або силікон, можна користуватись з профілактичною метою. Періодично в замкову щілину треба додавати невелику кількість мастила.

Чого краще не робити при замерзанні дверей

Коли машина не пускає всередину, а їхати потрібно терміново, водії вдаються до будь-яких методів, в т.ч.:

  • Гарячий окріп. Здавалося б, найпростіший метод це закип’ятити чайник та полити окропом замерзлі двері. Однак, за умови дуже низької температури вона може швидко вистигнуть, замерзнуть і створити ще більші проблеми. Окрім того, лакофарбове покриття може відреагувати на різкий перепад температур зовсім непередбачувано.
  • Дихання і тепло рук. Варто відразу зазначити, що тепла рук та дихання недостатньо, щоб розтопити замок. Навпаки, такий метод створює ще більшу кількість вологи і, відповідно, призводить до посилення проблем.

Також автовласники вдаються до нагрівання дверей феном, але для цього має бути поряд розетка. Часто у замок заливають спирт. Цей спосіб розморожування замків досить ефективний за умови, що знайдено метод, як залити його у замкову щілину. Дехто з водіїв використовує вазелін. Така методика також має право на життя, але варто приготуватися до тривалого очікування, адже у порівнянні зі спиртом, вазелін діє більш повільно.

Профілактика замерзання замків

У період морозів варто приділяти увагу автомобільним ущільнювачам. Після повернення з мийки, після дощу та напередодні зниження температури, їх необхідно витерти насухо, очистити від пилу та вологи. Фахівці також рекомендують обробити двері силіконовою змазкою. Однак такі превентивні заходи можуть не допомогти, якщо ущільнювачі старі. Готуючись до зими, їх краще замінити.

Діючи наввиперед морозам, замкову щілину рекомендують обробити графітовим мастилом або іншим відповідним засобом. Тоді, боятися морозів не доведеться.

Для паркування в морози краще вибирати сонячні місця. Хоча зимове сонце лише світить, а не гріє, іноді воно також допомагає розтопити кригу.

Після миття машини не варто поспішати та відразу їхати. Досить часто на дверях та у замках залишається волога, яка за деякий час може перетворитися у лід. Тож, треба якнайкраще висушити автомобіль, в т.ч. продути та просушити замки, обробити їх засобом проти замерзання.

Окрім того, залишаючи автомобіль на довгий час у зимовий період, водії зі стажем, радять ненадовго відкрити всі двері. Таким чином тепле повітря вийде з салону на вулицю і температура в салоні та поза ним практично зрівняється. Це дасть можливість уникнути конденсату на дверях, який може замерзнути під час тривалої стоянки.

Цікаві автомобільні публікації

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками При эксплуатации автомобиля одним из важных аспектов безопасности и производительности являются шины и диски. Эти два элемента несут на себе ответственность за сцепление с дорогой и комфорт вождения. При выборе шин необходимо обращать внимание на их тип, размер, сезонность и индексы нагрузки и скорости
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать Самое основное преимущество услуг по выкупу авто компаниями - это скорость продажи, при том, что владелец авто может получить за машину 95-97% от рыночной стоимости.
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие Chevrolet или Daewoo Lanos, который стал классикой своего сегмента, предлагает владельцам уникальную возможность дополнить свой автомобиль разнообразными аксессуарами и комплектующими. Существует несколько важных элементов, которые могут сделать ваш Ланос еще более стильным и функциональным – какие же?
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників У світі постійно змінюються обставини, і іноді власники автомобілів знаходяться в ситуаціях, коли терміновий викуп стає єдиним виходом. У цьому контексті велику популярність отримав викуп авто в Києві. Однією з провідних компаній у цьому напрямку є "AvtoPride", яка пропонує широкий спектр послуг для власників транспортних засобів.
Новый Toyota Hilux: совершенство в каждой детали Toyota Hilux - икона надежности и мощи в мире пикапов. Тойота Хайлюкс от Сити Плаза продолжает легенду, предлагая выдающуюся производительность, внедорожные возможности и стильный дизайн.
Еволюція автомобільних двигунів: від перших бензинових до сучасних електричних систем Перші двигуни ДВС були з одним циліндром і, щоб зробити силовий агрегат потужнішим, доводилось збільшувати об'єм циліндра. Згодом стали досягати більшої потужності шляхом збільшенням кількості циліндрів.
Виды боковых зеркал Хороший обзор и безопасность во время езды или парковки — ключевые параметры, которые дают боковые зеркала. Более того, законодательно автомобиль не может ездить по дорогах общего пользования без этих комплектующих или с разбитым зеркальным полотном.
Амортизаторы для надежной дорожной уверенности от УКР ПАРТС Работоспособные амортизаторы автомобиля играют ключевую роль в обеспечении комфорта и безопасности во время движения. Автомобиль подвергается воздействию разнонаправленных сил, которые могут повлиять на его управляемость и стабильность.
Ще більший та потужніший: чим здивує оновлений пікап Mitsubishi L200? Нещодавно у Таїланді відбулась презентація шостого покоління легендарного пікапа L200. Він збудований на новій рамі, має сучасніший салон та потужніший двигун.
Автомобільний газ: «задують» чи «надують»? Експерти перевірили якість блакитного палива на АЗС.
Японські чи китайські мотоцикли Мотоцикли – транспорт впевнених у собі людей, що цінують свободу, відчуття польоту та швидкість. Надійні «залізні друзі» є у багатьох випадках незамінними, і реальність така, що не лише байкери, але й пересічні водії постають перед потребою придбати техніку, яка служитиме довго і якісно. І при цьому коштуватиме порівняно недорого – адже економічної кризи в країні оминути не вдається нікому.
Когда менять воздушный фильтр Фильтрующие элементы – детали, отвечающие за защиту и нормальное функционирование ДВС.

Більше новин