Як не платити за розмитнення авто

15.02.2016 р. в 12:56, ictv

Докладно про діючі схеми імпорту авто без податків розповів Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

- Пообіцяв більш докладно дати інформацію про діючі схеми імпорту авто без податків. Наприклад, так звана "гуманітарка".

Щоб увезти в Україну "гуманітарний" автомобіль, потрібно:

1. Надати в Головне управління праці й соціального захисту населення перед поїздкою за авто:

- лист-пропозицію іноземця-донора про бажання надати гуманітарну допомогу Головному управлінню праці й соціального захисту населення з подальшою передачею авто конкретному інвалідові (зрозуміло, що спочатку "домовляються" з інвалідом, що за конкретну винагороду він дозволяє ввезти авто на своє ім'я і потім не претендувати на нього);

- довідку регіонального управління праці й соціального захисту населення про те, що інвалід стоїть в черзі на забезпечення автотранспортом;

- копію посвідчення інваліда (завірену нотаріально);

- доручення інваліда особі, що буде переганяти автомобіль в Україну.

2. Одержуючи авто за кордоном необхідно:

- при купівлі авто зняти автомобіль із обліку в реєстраційних органах країни, з якої він вивозиться;

- отримати дарчий лист від власника авто-іноземця, якому все одно чи продати авто, чи фіктивно подарувати його, (обов'язково на офіційному нотаріальному бланку держави, з якої вивозиться автомобіль), оформлений на Головне управління соцзахисту із вказівкою прізвища інваліда, для якого призначений автомобіль, засвідчується нотаріусом в країні дарування й легалізується;

- отримати копію паспорта або іншого документа донора, що засвідчує особистість, завірену нотаріально в країні, де був нібито подарований автомобіль.

3. На українській митниці потрібно одержати:

- акт проведення митного огляду авто на кордоні (складається працівником прикордонної митниці);

- провізну відомість, видану митним органом при перетинанні кордону зі строком доставки автомобіля на внутрішню митницю.

4. Одержати довідку в ДАІ про те, що машина не значиться у викраденні.

5. В експертно-криміналістичному центрі МВС України оформити:

- експертну довідку про комплексне дослідження транспортного засобу, ідентифікацію номерів (обов'язково вказується об'єм двигуна).

6. У бюро перекладів виконати й у нотаріуса завірити:

Переклади на українську мову дарчого листа, техпаспорта на авто й купчої.

7. Ці документи надати в Головне управління соціального захисту населення.

Існують різні вимоги як з боку митних органів, так і органів соціального захисту населення щодо ввозу, митного оформлення й передачі транспортних засобів інвалідам. Основне, на що необхідно звернути увагу :

- максимально припустимий об'єм двигуна - 1800 см куб.;

- максимальний вік - 5 років, так як згідно з новими правилам з 1 січня 2016 року авто повинно відповідати Євро-5 (правда, за Законом про гуманітарну допомогу допускається 10 років, за іншим Законом - 8 років -але питання спірне, так що щоб уникнути проблем на митниці краще ввозити машину віком до 5 років);

- після розмитнення автомобіль надходить у Головне управління праці й соціального захисту населення з метою подальшої передачі конкретному інвалідові;

- дарчий лист (який підтверджує що цей автомобіль подарований українському інвалідові) в обов'язковому порядку засвідчується закордонним власником нотаріально й легалізується в консульській установі України в даній країні. Легалізація не потрібна в країнах, що підписали Мінську конвенцію про правову допомогу від 22.01.93 р. (країни колишнього СНД).

Варто враховувати й те, що Головні управління праці й соціального захисту населення різних облдержадміністрацій іноді вимагають різні списки документів для оформлення машин, увезених як гуманітарна допомога, тому перед від'їздом варто уточнити цей список по місцю обліку інваліда.

В основному для здійснення митного оформлення гуманітарного автомобіля подаються наступні документи:

1. Рішення комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України

(документи до комісії для визнання автомобіля гуманітарним готуються і подаються головним управлінням на підставі документів, зазначених в пунктах: 2, 3, 5, 6 та технічного паспорту. Дарчий лист, купча, сервісна книжка та технічний паспорт з відміткою про зняття з обліку автомобіля подаються від іноземного донора.)

2. Дарчий лист донора:

- від фізичної особи (громадянина іноземної держави, вказується посвідчення особи і адреса проживання);

- від юридичної особи (офіційно зареєстрована організація, вказується свідоцтво про реєстрацію) на імя:

Головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи для подальшої передачі інваліду із вказаним прізвищем ім'ям та по-батькові, адресою проживання, серією і № паспорта інваліда, якому цей автомобіль передається, категорія та група інвалідності (вказується марка авто, рік випуску, об'єм двигуна, номер кузова та умовна вартість автомобіля). Умовна – тобто оціночна вартість

3. Автомобіль має бути зареєстрованим на донора.

4. Оригінали супровідних документів до вантажу (ввізна митна декларація або провізна відомість, тех. паспорт, сервісна книжка, довідка ДАІ про номер двигуна транспортного засобу).

5. Довідка про проведення перевірки за наявними обліками реєстрації, перереєстрації або знаходження транспортного засобу в розшуку (з використанням можливостей Національного центрального бюро Інтерполу в Україні та обліку правоохоронних органів закордонних країн –видається: відповідним регіональним сервісним центром МВС.

6. Довідка про перевірку справжності документів (акту дарування та реєстраційних документів на авто – видається: регіональним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром.

Документи складені на території іноземної держави та призначені для використання в Україні засвідчуються компетентними органами цієї країни і легалізуються в дипломатичному представництві чи консульській установі України якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

При оформленні документів що призначаються для дії за кордоном зацікавлена особа повинна подати свої документи у відділ Нотаріату міністерства юстиції або уповноважений на це орган держави для засвідчення справжності підпису нотаріуса що посвідчував ці документи а потім – до Міністерства закордонних справ для подальшої консульської легалізації.

Це правило не поширюється на документи складені за участю властей (або виходять від них) держав з якими Україна має угоди про правову допомогу, що передбачають відмову від легалізації офіційних документів : Угорщина, Литва, держави СНД , Китай, Польща, Молдова, Естонія, Монголія, Грузія, Латвія, Узбекистан.

Крім оригіналів Головному управлінню подається офіційно зроблений та нотаріально завірений переклад всіх документів.

Для отримання автомобіля інвалід подає:

- документи зазначені в пунктах 2 3, 4, 5, 6;

- паспорт та посвідчення водія;

- довідку про придатність до керування авто;

- довідку про отримання пенсії та вид пенсії;

- заяву або клопотання про забезпечення даним автомобілем на ім`я начальника головного управління, - пише Назаренко.

Цікаві автомобільні публікації

Особенности выбора и ухода за шинами и дисками При эксплуатации автомобиля одним из важных аспектов безопасности и производительности являются шины и диски. Эти два элемента несут на себе ответственность за сцепление с дорогой и комфорт вождения. При выборе шин необходимо обращать внимание на их тип, размер, сезонность и индексы нагрузки и скорости
Автовыкуп: почему это выгодно, что нужно знать Самое основное преимущество услуг по выкупу авто компаниями - это скорость продажи, при том, что владелец авто может получить за машину 95-97% от рыночной стоимости.
Усовершенствовать Ланос: аксессуары и комплектующие Chevrolet или Daewoo Lanos, который стал классикой своего сегмента, предлагает владельцам уникальную возможность дополнить свой автомобиль разнообразными аксессуарами и комплектующими. Существует несколько важных элементов, которые могут сделать ваш Ланос еще более стильным и функциональным – какие же?
Терміновий викуп автомобілів у Києві: швидке та зручне рішення для власників У світі постійно змінюються обставини, і іноді власники автомобілів знаходяться в ситуаціях, коли терміновий викуп стає єдиним виходом. У цьому контексті велику популярність отримав викуп авто в Києві. Однією з провідних компаній у цьому напрямку є "AvtoPride", яка пропонує широкий спектр послуг для власників транспортних засобів.
Новый Toyota Hilux: совершенство в каждой детали Toyota Hilux - икона надежности и мощи в мире пикапов. Тойота Хайлюкс от Сити Плаза продолжает легенду, предлагая выдающуюся производительность, внедорожные возможности и стильный дизайн.
Еволюція автомобільних двигунів: від перших бензинових до сучасних електричних систем Перші двигуни ДВС були з одним циліндром і, щоб зробити силовий агрегат потужнішим, доводилось збільшувати об'єм циліндра. Згодом стали досягати більшої потужності шляхом збільшенням кількості циліндрів.
Виды боковых зеркал Хороший обзор и безопасность во время езды или парковки — ключевые параметры, которые дают боковые зеркала. Более того, законодательно автомобиль не может ездить по дорогах общего пользования без этих комплектующих или с разбитым зеркальным полотном.
Амортизаторы для надежной дорожной уверенности от УКР ПАРТС Работоспособные амортизаторы автомобиля играют ключевую роль в обеспечении комфорта и безопасности во время движения. Автомобиль подвергается воздействию разнонаправленных сил, которые могут повлиять на его управляемость и стабильность.
Ще більший та потужніший: чим здивує оновлений пікап Mitsubishi L200? Нещодавно у Таїланді відбулась презентація шостого покоління легендарного пікапа L200. Він збудований на новій рамі, має сучасніший салон та потужніший двигун.
Автомобільний газ: «задують» чи «надують»? Експерти перевірили якість блакитного палива на АЗС.
Японські чи китайські мотоцикли Мотоцикли – транспорт впевнених у собі людей, що цінують свободу, відчуття польоту та швидкість. Надійні «залізні друзі» є у багатьох випадках незамінними, і реальність така, що не лише байкери, але й пересічні водії постають перед потребою придбати техніку, яка служитиме довго і якісно. І при цьому коштуватиме порівняно недорого – адже економічної кризи в країні оминути не вдається нікому.
Когда менять воздушный фильтр Фильтрующие элементы – детали, отвечающие за защиту и нормальное функционирование ДВС.

Більше новин